perjantai 1. huhtikuuta 2011

Touhupäivä

On se kumma, että silloin, kun lähdetään koirien kanssa kahdeksan jälkeen treenaamaan, ei ole mitään ongelmia kömpiä sängystä ylös, mutta kun luento alkaisi kymmeneltä, sen ohi onnistuu kyllä nukkumaan varsin helposti.. Hmm..

Joka tapauksessa oltiin taas aamusta Marian kanssa halleilemassa. Fiona oli aikas huippupätevä! Se teki taas hihnassa, ja pieniä alkuvikinöitä lukuunottamatta oli tosi hyvin hanskassa. Ihanaa! Eka treenipätkä oli sarja eri osissa hallia suoritettavia tehtäviä: perusasentojen siirtymiset (mie olin itse kyykyssä, lopussa kokeilin muutaman seisaalteen), sivulletulo ja vähän seuraamista, paikalla istuminen (ja se pysyi, vau :D), sekä uus temppu eli kieriminen. Nämä tehtiin eri osissa hallia, välissä siis aina siirtyminen paikasta toiseen. Ja tästä heti ulos. Pikainen käynti siis sisällä, koko ajan koira kontaktissa ja hommien tekemistä. Tällä hetkellä ainoa toimiva vaihtoehto Fionalle..

Toisessa pätkässä pikkukoira teki keinun alastuloa. Nostetaan siis laudalle, ja lasketaan alas. Ei enää mitään ongelmaa, hartaudella söi nameja myös keinulla seisten. Ja katsekontaktista luvalla pois. Lisäksi tehtiin yhtä hyppyä koiruus fleksissä, niin että Maria piti sitä kiinni. Mie käskin kakaran istumaan ja se pysyi aivan mielettömän hyvin. Pystyin kävelemään hypyn sivulle ja käskyllä vasta mentiin yli, palkka kädestä. Mahtava suoritus, ottaen huomioon, millaista oli meininki vielä muutama kerta sitten.

Kolmannella kerralla Fiona teki keppien pujottelua verkoilla. Neljää keppiä ainoastaan ja ekaa kertaa. Ensin ei pikkukoiruus meinannut astua keppien raudan yli, mutta pian kun hiffasi homman, sehän alkoi jo pujottelemaankin. Ja vauhdilla vilahti kepit verkkojen välistä. Taidan sittenkin opettaa verkoilla enkä kujalla, jos vaan saan jostain kotio verkot kehiteltyä. Niiden kanssa on niin loistava treenata vedätystä tai lähetyksiä, sekä vaikeita keppikulmia, kun koira tekee väkisin aina oikein. En vaan tiedä, mahtaako Fionalle saada ohjureita avuksi, kun se on niin pieni... Kuinka alas ne saa?? :D Eli täytyykö tehdä suoraan verkkojen poisto. Tässä kohti voisin taas peräänkuuluttaa kokemuksia verkoilla tai kujalla opetuksesta!? Etenkin, onko kukaan testannut molempia? (eri koirille tietty)

Zeldan touhu oli taas jotain järkyttävää. Kun Fiona tekee hyvin ja rauhassa, niin Zeldalla keittää yli ja lujaa. Luin juuri TamsKin jäsenlehdestä Koiranleuasta jutun Riitta ja Pekka Korrin koulutuksesta. Koulutus oli kilpailuihin painottuva, ja siellä oli näemmä tullut esille niinkin yksinkertainen asia, mitä itse harvemmin tulee ajateltua: kisatilanteen tulisi olla koiralle samanlainen kuin treenien. Koira viritetään jotenkin treeneihin, tai kokeeseenkin. Ja tämän tulisi aina tapahtua samoin. Jos koira on tottunut odottamaan tunnin omaa treenivuoroaan muiden tehdessä hommia, on se myös kisoissa tuotava tunniksi kentän laidalle. Jos taas koira otetaan suoraan autosta kentälle, ei sitä kisoissakaan voi istuttaa alkuun kentän laidalla.

Zeldalla tämä käytäntö on muuttunut viime vuosina. Mehän ollaan aina käytännössä menty joka paikkaan jalan tai pyörällä. Eihän miulla ollut edes ikää ajokorttiin koiran saadessani. Ja kentällä käytiin ekasta kesästä alkaen viikottain. Joten Zelda on pennusta saakka oppinut siihen, että on koko ajan miun käsissäni. Sekä tokossa, agilityssä, että näyttelyissä, voisi sanoa. Tokokisoihinkin on menty pyörällä, ja tällöin odotettiin noin kaksi tuntia omaa vuoroa.. Kentän laidalla istuen siis.

Nykyisin kuitenkin, kun miulla on usein auto käytössä tai kuljetaan kavereiden kyydillä, on tilanne muuttunut. Ja etenkin, kun Fiona astui kuvioihin. Käytännössä aina Zelda tulee suoraan häkistä/autosta hommiin. Kuten tänäänkin hallilla. Ja siitä kuvittelisin johtuvan tuon ylipursuavan energian. Ensin täytyisi rauhoittaa koira pelkällä hengailulla kentän laidalla. Itse asiassa mietinkin nyt, kummin tekisin kisoissa. Viime kokeessa otin koiran suoraan autosta (miinus lenkit ja pikaiset treenit) kehään. Ja silloinhan se nollasi seuraamisen aivan törkeällä ylivireellä. Olisi siis ehdottomasti pitänyt antaa koiran ensin jonkin aikaa katsella kisapaikalla mitään tekemättä. Toisaalta joskus taas kisoissa on ollut pahakin alivire pitkän odottelun seurauksena. Vaikea kysymys, johon en ihan äkkiseltään osaa lähteä hakemaan vastausta... Fionan kanssa ehdottomasti pyrin aina siihen, että saan sen autosta suoraan hommiin. Autottomalle tämä on tietty hieman haastava suunnitelma, mutta jätetään sitten sellaiset reissut väliin, joihin ei autolla päästä tai saada häkkiä mukaan. Ja that's it.

Zelda siis teki (tai ainakin yritti tehdä) seuraamisia sekä liikkeestä seisomisia. Vertin kanssa otettiin alkuun 3 ja ½min paikallamakuu piilossa. Zelda nousi kerran, pentele sentäs. Loppuajan pysyi hienosti. Zeldan paikallamakuukin on suuresti kiinni sen kunnosta. Olen huomannut selvästi, että lähtee jo perusasennosta, pysyykö se vai ei. Zelda mieluusti menee maahan vinoon, niin että toinen etutassu on edempänä. Melko varmasti johtuen sen jumeista, vino koko koira ;) Sitten, kun saan koiran aivan suoraan maahan, tällöin se myös pysyy. Kisoissa täytyykin muistaa katsoa todella tarkkaan, että perusasento on viivasuora, jotta myös maahan meno olisi todennäköisemmin suorassa..

Pitkästä aikaa treenitiin myös hyppy ja hyppynouto. Zelda jää hypyn jälkeen istumaan tosi lähelle lautaa. Niin, että juuri sen pääsee hyppäämään takaisin. Koskaan se ei kuitenkaan ole osunut lautaan, ja kisoissa tämä on kympin liike, joten en ala sitä fiilaamaan mihinkään suuntaan. Koira sen kuitenkin osaa nykyisellään, joten ei mennä sotkemaan. Vaikka tänäpä Zelda tarjosikin yhteen pötköön hyppy - hyppy - sivulle. Täytynee palkata vähän useammin sinne esteen toiselle puolen istumisesta ;) Hyppynouto on selvää kauraa, oikein naurattaa, miten tuollainen liike voi tulla voittajaan. Kun koira osaa hypyn ja noudon, ei sille tarvitse opettaa mitään. Viskaa vaan kapulan esteen yli ja Zelda ainakin hyppää esteen täysin automaattisesti. Näin teki ekalla kokeilukerralla ja näin on tehnyt aina. Hoh. (sitä en vaan ymmärrä, MIKSI pitää antaa kaksi käskyä ja vielä ennen hyppyä?? siis oikeestiko menee pisteitä vaan yhdestä käskystä?? en mie sano muuta kun hae, millä ihmeellä sotket siihen toisen käskyn mukaan?? täytynee ehkä lukea säännöt uudelleen)

Treenin jälkeen lähdettiin Teklan luo lenkkeilemään. Mukana oli seitsemän sheltin sakki: Vertti, Quru, Fiona, Zelda, Netto, Alma ja Viiu.Lenkkikuvat löytyypi täältä!

Ja lenkin päätteeksi jäätiin vielä Zeldan ja Fionan kanssa Teklalle kyläilemään. Napsin kuvia pian 1v-synttäreitään juhlistavasta Vennistä :) Onnea Vennille!Sekä onnea myös Qurulle, joka juuri saavutti vuoden iän:


Funnytail Kir Royal

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti