perjantai 9. syyskuuta 2011

Miten opettaa kontaktit - tilannekatsaus

Yllättäen tämän blogin luetuimmaksi tekstiksi on noussut viime tammikuussa kirjoittamani pohdinta Miten opettaa kontaktit?? Jos olisin tuon silloin tajunnut, olisin ehkä kirjoittanut vähän selkeämmän ja paremmin jäsennellyn pohdinnan eri menetelmien plussista ja miinuksista - ainakin itse kun nyt luen jutun, on se yhtä sillisalaattia :D (paras anti taitaakin olla vasta kommenttien puolella..)

Nyt olisikin korkea aika tehdä tilannekatsausta siitä, mihin on edetty. Pidin oman pääni ja linjani, ja puhtaasti sheippailemalla olen kontaktit opettanut. Ei olla käytetty hihnaa, ei olla käytetty kosketusalustaa, ei avustajaa eikä namikippoa. Pelkkä koira, ohjaaja ja naksutin. Ja tällä hetkellä mennään tässä:


(videolla on valitettavasti ääniraita sekaisin, joten poistin äänet. Täytyy kuvata pian uusi, jossa kuuluu myös käskyt kohdillaan..)

Tämä oli ensimmäinen treenikerta, kun minä jatkan liikettä ja koira jää paikalleen. Tähän saakka on aina lähdetty yhdessä, sillä näytän noin hapuilevalta alkuun :D Itse asiassa tajusin vasta, etten ole lainkaan opettanut Fionalle, että onoffiin tulee jäädä, vaikka mie lähtisin. Se jouduttiin siis treenaamaan ihan erikseen vasta myöhemmin. Käytännössä tähän on päästy näin:

1. Sheippaa koira nostamaan takajalat erillisen alustan päälle. Minä aloitin matalasta kirjasta. Sen jälkeen siirryin korkeampaan kirjaan, jonka jälkeen lautapeliin. Tästä jatkoin paksuun sohvatyynyyn, joka oli sohvaa vasten pystyssä. Siis jo lähes pystysuora pinta. En puhunut sanaakaan koiralle treenin aikana.
Video!

2. Tee-se-itse menetelmällä kehittele jonkinnäköinen puomin alastulo. Mie hyödynsin vanhan kirjahyllyn tason, johon liimasin kiinni liukuestematon. Toimii. Ota tämä treenialustaksi, ja jatka naksuttelua siitä, että koira siirtää takajalat alastulon päälle. Edelleenkään ei puhetta, käsiohjausta, tai muitakaan vihjeitä. Koira tekee kaiken itse.
Video!

3. Liitä mukaan käskysana. Aina kun koira siirtyy onoffiin, sano sille sama käsky. Lukuisien toistojen jälkeen (useampi sarja usealla toistolla) ala sanoa käsky ennen kuin koira menee itse onoffiin. Kun koira selvästi ymmärtää sanan ja reagoi saamaansa käskyyn, siirry seuraavaan vaiheeseen.

4. Nosta koira alastulolle, ja sano sille sama käskysana. Kun koira siirtyy itse onoffiin, naksauta ja heitä palkka.
Video!

5. Siirrä sama käytös puomin kontaktille. Nosta se alastulolle, anna käsky ja naksauta onoffista. Jossain näillä main aloin liittää mukaan vapautuskäskyn (en tiedä, onko sillä ollut mitään merkitystä).

6. Vie koira aina vaan kauemmas ja kauemmas puomilla.

7. Fionalla alkoi puomille siirtyessä nousta kierrokset sen verran pahasti, että tarvittiin lisää malttia onoffiin. Vaikka se osasi jo koko puomin, tein välillä niin, että otin pelkkää alastuloa, seisoin itse puomin edessä ja palkkasin onoffiin. Samoin tehtiin niin, että tulin mukana alastulon ja palkkasin onoffiin. Käskyllä vapautus.
Video!

8. Lopulta koko puomin suoritus. Edelleen pysähdyin viereen, palkkasin onoffiin ja käskyllä liikkeelle.
Video!
(huijasinpas, Fionalla on ollut hihna. Mutta sitä ei ikinä ole käytetty koiran ohjaamiseen kontaktilla! Se on ollut vain henkisenä tukena hidastamassa vauhtia ja laskemassa kierroksia)

8. Tässä vaiheessa tajusin, että koira ei osaa jäädä onoffiin, kun ollaan aina lähdetty yhdessä. Vaikka samalla olen sanonutkin vapautuskäskyn. Otettiin siis uutena treeninä kontaktilla odottaminen. Tässä palasin kohtaan kaksi, eli annoin koiran itse siirtyä maasta rakentamalleni "puomille". Naksautin ja sanoin odota, sekä aloin itse liikkua ympäriinsä. Palkkasin välissä onoffille, jatkoin itse liikkumista ja huusin mennään. Näin tehtiin muutama toisto, ja siellähän se pysyi hienosti. Tästä jatkoin nostamalla alastulolle, naksautin onoffista, käsky odota ja oma liikkuminen jatkui. Ja tämän siirsin lopulta kokonaiselle puomille, mikä näkyykin nyt ekaa kertaa treenattuna ensimmäisessä videossa.

Toiveena on ehdottomasti päästä odota sanasta pian eroon. Uskon kyllä, että nyt kun koira tajusi, että sen pitää jäädä onoffiin, ei sitä enää kauaa tarvitse käyttää. Kun vaan itse muistaa maltilla lisätä omaa ohijuoksuvauhtia ;) Tästä jatketaan ja tilannekatsausta seuraa taas jossain vaiheessa!

ps. Ai niin, tietysti koiralla on myös käskysana puomille, jonka sanon ennen estettä, sekä käskysana onoffiin, joka on ollut aina mukana kohdasta kolme lähtien. Nämä toivon voivani myös häivyttää yhdeksi käskyksi, jottei alastulolla tarvisi enää kisoissa antaa erillistä käskyä kontaktille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti