tiistai 30. marraskuuta 2010

Fionan treenikuulumisia

Tajusin tässä juuri, etten ole kovinkaan paljon koirien treenauksesta blogissa turissut, vaikka se kai alun perin oli koko blogin idea? Päivitelläänpä vähän tilannetta Fionan osalta..

Myö ollaan pikkupiskin kanssa majailtu jo viisi päivää kahdestaan Jyväskylässä. Zelda jäi vanhempieni luo Toijalaan. Sen oli tarkoitus jäädä vain kahdeksi päiväksi, kun meidän tosiaan piti mennä näyttelyyn lauantaina ja samalla hakea Zelduus. Mutta sairauteni vuoksi jäi koko reissu välistä, joten kahdesta päivästä tuleekin yli viikon ero. Kamala ikävä Zeldaa =( Fiona on pärjännyt hienosti ilman "isosiskoa", eipä tuosta edes huomaa, että mitenkään ihmettelisi Zeldan poissaoloa.. Kovasti paljon se on rauhallisempi, kun ei ole Zeldaa kiusattavana.

Ollaan käytetty tämä kahdenkeskeinen aika Fionan kanssa supertehokkaasti hyödyksi! Kahden koiran kanssa on aina niin vaikea treenailla. Suunnilleen arvoituna tehdään päivässä noin viisi 1-2min mittaista treeniä. Fionan kanssa on niiiin kiva tehdä harjoituksia, kun se tekee täysillä into piukeana, keskittyy hyvin ja vielä oppiikin jotain ;) Hauska fiilis taas itselläkin kouluttaa pentua ja ihan perusjuttuja, Zeldan kanssa kun fiilataan millintarkkuudella vanhoja juttuja, ja uusien temppujen keksiminen vaatii aina vaan lisää mielikuvitusta meikäläiseltä.

Fionan kanssa treenataan tällä hetkellä muutamia eri treenipätkiä. Yksi harjoitussessioista koostuu perusasennoista: istu-maahan-seiso sekä sivulletulo ja paikallaolo. Istu ja seiso Fiona osaa jo ilman käsimerkkiä, mutta maahan sen vielä ohjaan kädellä. Nyt olen vaikeuttanut istumista ja seisomista siten, että seison itsekin. Tähän saakka olen aina treenannut istualteen koiran tasolla. Maahan meno vielä tehdään näin. Paikallaoloa on tehty vasta istumisessa, kestot vaihdelleet 1-5sek - vuorotellen pitkää ja lyhyttä. Sivulletulon yhteydessä olen ottanut pientä seuraamista, käytännössä yhtä tai kahta askelta, sekä eteenpäin että viistosti sivulle. Fiona pysyy hienosti pohkeessa kiinni, ja istuu aina automaattisesti perusasentoon pysähdyksessä.

Toinen treenisessio koostuu noudon sheippailusta. Fiona oppi yhdellä sessiolla ottamaan kapulan suuhunsa. Uskomaton tuo naksun voima :) Ongelma muodostuikin siitä, millä saan koiran tuomaan kapulan minulle.. Fionan mielestä kapula on niin kiva juttu, että sen täytyy oikein harkita, ottaako mieluummin namin, vai juokseeko kämppää ympäri kapula suussaan. Ensimmäinen askel oli siis vaihtaa paremmat namit tähän treeniin (koska en halua, että koira missään vaiheessa yhdistää kapulaa ja leikkimistä), ja toiseksi aloin palkata Fionaa kädestä. Tähän saakka kun heitin namin toiseen suuntaan, jolloin Fiona juoksi namin luo, tiputti kapulan namin viereen ja otti palkan. Nyt se ainakin liikkuu minua kohti kapula suussa saadakseen palkan. Ja kuten todettu, koira oppii myös tapahtumat naksun ja palkan saannin välissä.

Kolmas sessio koostuu kosketusalustan sheippailusta. Tosin tätä ei olla tehty moneen päivään - sujuu jo niin hienosti, että pidetään välillä taukoa ja annetaan ajatuksen muhia. Fionan kanssa huomaa kyllä hyvin, että oikea ajoitus ja todella tiheä vahvistetiheys ovat tärkeitä. Alussa tuntui, että saan naksutella lähes sekunnin välein, ja koira tekikin todella timantisti. Mutta heti jos tulee pidempi tauko (eli nostin kriteeriä liikaa?), Fionalla palaa käpy ja se alkaa haukkua ja tarjota muuta. Täytyy selvästi vielä omistajan opetella lisää naksuttelusta...

Neljäs sessio, jonka treenaus aloitettiin eilen, liittyy agilityyn ja puomin kontaktiin. Tarkoituksena olisi opettaa 2on2off kontaktit, ja tätä lähdettiin tekemään kirjan kanssa. Postissa tulikin juuri Amazonin kautta tilattu noin tuhatsivuinen ekologian lopputenttikirja, täytyyhän sille jotain käyttöä saada! :D Tämän kirjan kanssa aloin Fionaa sheippailemaan, ja jo ekalla sessiolla se seistä tökötti molemmat etutassut kirjan päällä. Tästä homma jatkui seuraavilla treenikerroilla, ja pian etutassut vaihtuivat takatassuihin. Tarkoituksena on nyt ensin opettaa se hakeutumaan kirjan päälle seisomaan takatassut kirjalla ja etujalat maassa. Käskysanaa en ole vielä mukaan liittänyt. Tästä sitten jatketaan muilla alustoilla, ja joskus ensi kesänä luultavasti agility-puomilla. Toivottavasti on silloin jo käskysana ja liike hanskassa :) Innoittajana alkaa vihdoinkin opettamaan "kontakteja" Fionalle toimi tämä upea Laura J.:n video. Tästä liikkeestä on muuten varmasti jatkossa hyötyä myös koiratanssissa. Ko. lajia ajatellen Fiona osaa kädellä ohjaten myös pyörähdykset molempiin suuntiin, ne on tullut ihan vahingossa opetettua lelun kanssa, mutta näköjään toimii myös namilla.

Näitä juttuja tällä hetkellä Fionan kanssa touhuillaan kaiken muun elämän ohessa, ja hauskaa tekemistä riittää. On tuo vaan niin ihana ja taitava huippu pikkupiski! <3

(pssst. Vaikka tämän pentutohinan jälkeen ihan vähän tekee välillä mieli päästä myös Zeldan kanssa treenailemaan, heh....:D)

3 kommenttia:

 1. Hyvä että on käytetty yhden koiran viikko hyödyksi ;-)

  VastaaPoista
 2. No joo :) Vaikka Fionan kanssa treenaaminen onnistuu myös Zeldan läsnäollessa, sen kun voi laittaa paikallamakuuseen vierestä seuraamaan. Mutta Zeldan kanssa treenaaminen on lähes mission impossible, kun Fiona on paikalla. Toiseen huoneeseen ei voi kumpaakaan koiraa laittaa, nehän haukkuvat kuin hullut yksinään oven takana..

  Fiona alkaa olla myös aika haka namien etsinnässä :D Tähän saakka Z on vienyt namit lähes 90%:sesti, mutta seuraavalla yhteisetsinnällä alkaa varmasti olla jo Zeldallekin vastusta, kjeh..

  VastaaPoista
 3. Kiva lukea treenikuulumisia. :) Ymmärrän hyvin tuon, että tekee mieli päästä Zeldankin kanssa treenaamaan. Pentuja on ihana kouluttaa, mutta toisaalta isojenkin kanssa on kivaa reeniä, ku ne osaa jo jotakin! ;) Voi keskittyä sit "hiomiseen".

  VastaaPoista