sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Kontaktireeniä

Sain sittenkin aikaiseksi "puomin" kotio aiemmin kuin ajattelin. Ihan äkkiseltään tuli mieleen, että minullahan on varastossa osiin purettuna vanha kirjahylly. Ja siinä on juuri sopivan mittaisia ja levyisiä hyllyosia. Yhden sellaisen tuunailin tooosi tyylikkääksi treenikontaktiksi ;)

Suunnitelmankin olen saanut luotua. Teen nyt niin, että yritän hinkata vähintään 99 prosenttisen varmaksi Fionalle oikeaan asentoon menon maasta käsin. Ja nimenomaan siten, että itse voin olla edessä, takana, tai kummalla tahansa sivulla puomiin nähden. Ja myös käskysana tulee olla tällöin syvällä koiran aivoissa.

Tämän jälkeen alan nostaa koiran puomille (tai vaikka sängylle saakka, jos puomi on sänkyä vasten) ja annan sieltä käskysanan. Jolloin kaiken järjen mukaan olettaisin, että koira osaa hakeutua samaan paikkaan. Näin ollen voin edelleen pysyä käsineni erossa koiran tekemisistä..

Kaikkein tärkein ja ratkaiseva tekijä on aika. Sitä tarvitaan ja paljon. Kärsivällisyyttä. Onneksi meillä ei ole mihinkään kiire, ja voin rauhassa naksutella vaikka sata toistopätkää, jotta varmasti ehtii liike ja sana painua syvälle lihasmuistiin saakka :)

Sellaisen ongelman muuten kohtasin tässä itseäni siirrellessä, että sallinko koiran laskeutua onoffiin mihin tahansa suuntaan puomin alaosassa, vai tuleeko sen etutassujen olla ainoastaan suoraan eteenpäin puomilta? Jos namikipon ottaa käyttöön, niin sehän tietty vetää koiraa suoraan eteenpäin. Mutta toisaalta voisi olla jopa aikaa säästävää, jos koira tulisi onoffiin etutassut puomin sivussa, mikäli rata jatkuu sivulle. Fiona on niin minikokoinen, että jos se laskee etutassunsa maahan puomin sivulle, on takajalat väkisinkin kontaktipinnalla.. Koska nyt jos itse olen liikaa sivussa, niin Fiona toki hakeutuu minua kohti, ja etutassut ovat usein myös sivussa. Nyt olen pyrkinyt pitämään ne suoraan eteenpäin, ja siis naksautellutkin vain siitä.

Tässä mennään tällä hetkellä. Youtube päätti napata musiikin pois, joten on vähän tylsä mykkäelokuva...

4 kommenttia:

  1. Mie en ole karsinut Vertiltä sitä tassujen "puoltamista" ohjaajan puolelle. Morrikselta meinasin aikanaan karsia pois, mutta Saviojan Anne meitä valaisi Lieksassa tuomaroidessaan/kouluttaessaan asian suhteen, että on vaan hyvä ja aikaa säästävä, jos puoltaa. Hyötyä varsinkin kun rata jatkuu taaksepäin tai jyrkästi sivulle. Pääasia, että koira menee sovittuun asentoon ja täysiä, eikä vilkuile ohjaaja, vaikka se olisikin jäljempänä.

    Nosta ihmeessä kriteeriä siinä, että se pysyy on-off -asennossa, sillä sehän se juttu on. Ainakin mie tekisin sitä mielummin kuin oman paikan vaihtelua tms.. Kun osaa olla ja pysyä oikeessa asennossa, sit vasta omaa liikettä jne. Vai meinaatko sellaiset pikapysähdykset eli käskysana tarkoittaa asennon ottamista ja vapautumista samantien? Näinkin tiedän jonkun kouluttavan...vai haetko selkeää pysäytystä ja vapautusta käskyllä?

    Treeni-intoa! Meilläkin Elmo "jarruilee" teiän innostamana. ;)

    VastaaPoista
  2. No kun nimenomaan ajattelin, että en ala nostaa vielä kestoa oikeassa asennossa. Vaatimus on pelkkä se oikea asento, etujalat maassa ja takajalat puomilla, ja siitä heti naks. Kriteeri nousee siinä, kun itse siirryn paikasta toiseen, jolloin koiran suoritus pysyy täysin samana. Vasta sitten, kun osaa joka suunnasta hakea tähän oikeaan positioon, alan vaikeuttaa itse toimintoa ja lisätä kestoa. Jotenkin mieltäisin sen näin koirallekin paljon selkeämpänä.

    Itse asiassa tuokin kuulostaisi mielenkiintoiselta ajatukselta, että käsky tarkoittaa paikkaa ja vapautusta saman tien :D Mutta kyllä ajattelin sen lopullisessa versiossa sanallisesti vaputtaa..

    Hitsit, tarviskohan keksiä tähän vierelle joku vaihtoehtotapa ja alkaa treenata sitä Zeldan kanssa :D Hyvä homma, että sie jarruilet Elmon kanssa, voit sit kertoa, mitä tulosta syntyy.

    Eli puoltaminen olisi hyvä juttu, kuten itsekin arvelin. En ole puuttunut siihen juurikaan, muuta kuin siirtänyt itseäni sen verran eri kohtaan, ettei puolla niin voimakkaasti. Mutta jospa senkin sitten sallisi, samalla voin siirtyä itse taaemmas.. Katsellaan mitä tuumaa.

    VastaaPoista
  3. Kontaktit, mun lempparia!

    Mie olen niin niuho kontakteilla, että mulle puoltaminen on ehdoton ei. Vaikka mulla on nyt niin pieni koira, että kaiken järjen mukaan sen pitäisi osua myös kontaktille vaikka puoltaa, niin en tahdo ottaa sitä riskiä, että joskus isoissa tärkeissä kisoissa, se valuu niin paljon sivuun, että ei osu alastulolle. Ja minusta se on selkeempää, että koiralla on yksi tietty paikka missä sen pitää olla.

    Toki mie koulutan koiran valjaissa+hihnassa (+ piski tulee ylhäältä alas), myös palalla, jolloin pääsen ite ohjaamaan sen liikkeen oikein ja saan aina palkattua. Valjaat ja hihna myös mahdollistaa sen, että pääsee ite liikkumaan paikasta toiseen ja samalla voi silti vaatia koiraa pysymään oikeassa paikassa. Tää tyyli tosin vaatii joko aparia tai pirun taitavia käsiä :D

    Super kivaa lukea ja nähdä miten muut pentukoirat tekee!

    VastaaPoista
  4. Iida, "isoissa tärkeissä kisoissa", hih, ei onneks kuulu (vielä??) meidän ajatusmaailmaamme :D Luitko tuolta aiemman kontaktipohdintani ja sen keskustelun? Paljon sielläkin hyviä pointteja..

    Ai sie viet hihnalla. Treenikaverit on tuota tehneet, ja jopa kolmosissa kisaavan koiran kontaktiongelmia korjaillut hihnaan ottamalla. Mutta ei sovi mulla ajatusmaailmaan, vaikka varmasti toimiikin. Plus tosiaan se jatkuva avustajan tarve. Sekä mahdollisuudet mokata lukuisia kertoja, jos ei pysäytykset onnistu ja koira tulee yli jne. Ja minulla ei useinkaan ole avustajaa käytössä. Sekä aina täytyisi päästä kentälle treenaamaan, eikä sekään onnistu kuin kesällä toijalassa. Saako koiran valjastyylillä niin itsenäiseksi, että voit jäädä seisomaan puomin alkuun ja lähettää koiran puomille, jolloin se juoksee itse täysillä kontaktille ja jää sinne? Tai no, kyllä varmaan, kun kauan treenaa ja ensin koira oppii supervarmaksi sen oikean paikan..

    Oli muuten kiva katsoa teidänkin pentuagivideonne! Lisää niitä! :D

    VastaaPoista