sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Pentukurssi kerta 1

Vihdoin se alkoi, kauan kaivattu pentukurssi! Ja mie oon ihan liekeissä :D Fionan kanssa on niiiiin mahtia tehdä hommia. Jos pikkupiski osais puhua, se varmaan hokisi taukoamatta "tehääntehäänkivaalisäänamitännemitäsaantehälisäätehääntehään", niin valtaisa on se tekemisen tarve, joka koko koirasta paistaa. Ja se vauhti ja energia. Mieletöntä. Kyllä sheltit vaan on jotain niin parasta ♥

Ei meitin suoritusta järin tyylipuhtaaksi voi kuitenkaan kehua, kun se haukkuminen.. Heti kun mentiin halliin sisälle, siellä vielä joku teki jotain agility-estettä, joten koira räjähti käsiin sillä sekunilla. Ja vasta kun halli oli ihan tyhjä muista koirista, ja kaikki pennut paikallaan, malttoi Fionakin rauhoittua (Fiona ja Rytmi-sheltit saavat kivan metelin aikaiseksi hallissa ;)). Jos viereisellä radalla joskus on agitreenit samaan aikaan, niin meidän tokoilustamme ei tule yhtikäs mitään.. Vaikka kyllä pikkupiski nytkin räjähteli pitkin tuntia, heti kun joku koira liikkuu, etenkin jos juoksee, niin Fionalla palaa käpy. Tosin näistä sekoiluista sen saa vielä hanskaan, kun sen pyytää luokse ja vaatii jonkun liikkeen, ja syöttää namia. Agilityn ollessa käynnissä ei toiveitakaan vastaavasta..

Otettiin muun muassa toisten koirien ohi pujottelua ympyrässä. Fiona tulee mukana tosi hienosti, hihna pysyy löysänä koko ajan, ja koirallakin melkein neljä tassua maassa ;) Suu tosin käy vähän väliä, täytyy vaan itse muistaa palkata hiljaisina hetkinä. Lisäksi tehtiin muun muassa kontaktin ottoa (jonka Fiona osaa tosi hienosti), sekä istu ja maahan harjoituksia. Nekin sujuvat. Täytyisi vaan alkaa kasvattaa kestoa molemmissa, etenkin maahan menossa. Fiona kyllä syöksähtää maahan täysillä, oikein heittää etupäänsä alas. Mutta yhtä nopeasti singahtaa sieltä ylös namin saatuaan.. Käytiin tosi kivaa vuoropuhelua istu-harjoituksissa: "Istu - paikka - vapaa - räyh räyh - istu - paikka - vapaa - räyh räyh. Fiona alkaa räkyttää heti sillä hetkellä, kun käskyn vaikutus lakkaa. Niin kauan se tekee hiljaa ja hyvin, kun ohjetta tulee putkeen ja koko ajan toimitaan, mutta kaikki tauot tuppaa huutamaan. Samalla aloin miettiä omaa ohjaamistani, ja tuon kiljumisen syytä. Täysin selvää on ainakin se, että Fionaa ei tulla palkkaamaan lelulla tokossa. Kierroksia täytyisi saada alaspäin ja hurjasti. Jos ja kun itse maltan olla toooosi rauhallinen, yhtään enempää innostamatta ja riekuttamatta, niin koirakin ehkä tekee hiljaa. Ei missään nimessä ylimääräistä, korkeaäänistä, innostavaa kehua, vaan nami suuhun ja hillityllä äänellä hyvä, hienosti :)

Yksi räkytykseen johtavista ongelmista on juurikin se, mistä en ohjatuissa treeneissä muutoinkaan pidä. Tunnin kesto kun on tosiaan sen tunnin, ja koko aika ollaan koiran kanssa paikalla. Käytännössä koiralta vaaditaan yhtäkestoista suoritusta 60min. Fiona (kuten ei Zeldakaan) ei mitenkään ymmärrä sellaista käsitettä, kuin että ollaan vaan. Tekemistä pitäisi tarjoilla jatkuvalla syötöllä, käskyä toisen perään. Jos ei mitään tapahdu, alkaa koira komentaa, sinkoilla edes takas, tai tarjota liikkeitä ja kontaktia. Kunhan jotain tehdään. Fionan kanssa ratkaisin ongelman nappaamalla sen syliin joka hetki, kun en siltä mitään pyydä. Jostain kumman syystä sylistä olisi vaan vielä kivempi kiljua kavereille..?

Ja tosiaan, yritin muutoin pitää koiran koko ajan aktiivisena ja teetätin sillä jotain. Sitten ohjaaja sanoo, että otetaan seuraavaksi istumista. Niin no, olen tehnyt jo varmaan ainakin 50 toistoa istumisesta tämän kerran aikana.. :D Ei näin. Vielä kun Fionalla on sen verran pieni tuo liikevalikoima, ettei oikein voi kuin muutamalla samalla tempulla aktivoida. Zeldan kanssa sentäs pystyy odotellessa tekemään kaiken maailman koiratanssi- ym. hömpän pömppä liikkeet, joita kyllä riittää.

Tämä vaan on aina koulutusten ongelma, eikä sille mitään mahda. Onneksi sheltti on niin pieni, että se on helppo napata syliin "rauhoittumaan" silloin, kun kuuntelee ohjaajan neuvoja tai joku muu tekee jotain. Kaiken kaikkiaan jäi kyllä niin hyvä fiilis tästä kerrasta! Fionan luonne on jotain niin ihanaa, että sen kanssa on mieletön nautinto tehdä hommia :D Nyt vielä kun itse osaisi pelata korttinsa oikein, ja kanavoida koiran energian oikeisiin tekemisiin, niin kyllähän tästä pikkupiskistä vielä toko-valio taiteillaan..? :D

5 kommenttia:

 1. Oletko ajatellut opettaa erikseen rauhoittumiskäskyn? Mulla on käytössä se treenisessioiden välillä, Liinallakin, kun esim. keskustellaan miten meni ja mitä kannattaisi muuttaa seuraavaan sessioon. Toki tunti on sittenkin pennulle ihan liian pitkä aika olla skarppina, vaikka olis kuinka rauhoittumiskäsky. Tuolla minä kuitenkin mahdollistan oman pääni tyhjentämisen välillä, ja musta on tärkeää että omat koirat osaa tarpeen vaatiessa olla vaan rauhassa, treenikentälläkin.

  VastaaPoista
 2. Miten opetat ja mitä vaadit rauhoittumis-käskyllä? Zeldalla agilityssä on aina ollut käytössä tiukka paikalla makuu esim. sillä välin, kun käydään ohjaajan kanssa läpi suoritusta. Tai sama tokokentälläkin, jos haluan etäisyyttä koirasta ja keskustella rauhassa. Silloinkin se vaan on tiukasti koko ajan käskyn alla.. (=treenaa)

  VastaaPoista
 3. Voi, niin tutun kuuloista! :) Meillä tehdään hommia saman asian kanssa... Eilen ekan kerran saatiin tehtyä hommia aksakentällä ilman, et välitti tuon taivaallista ympäristöstä, jossa mentiin agilityä (meillä onneksi korkea aita kenttien välillä). Mutta vaatii harjoittelua, harjoittelua, harjoittelua... Näköyhteyden saatuaan tämäkin herra "räjähtää" vielä käsiin..

  VastaaPoista
 4. Voi ihanaa, toivoa on siis vielä täälläkin :D Millä olet, Anna, saanut Raikun unohtamaan agin? Fiona ei näe eikä kuule mitään, ei kelpaa namit ei lelut, kun räkyttää ja hyökkii vaan kohti agilitaavia koiria. Tai riittää, että joku seisoo paikallaan puomin päällä, mikä tahansa esteisiin viittaava toiminta..

  Ja kun kauemmaskaan ei voi mennä, halleissa tuppaa tulemaan seinät vastaan. Kesällä voikin onneksi alkaa treenata sadan metrin päässä agilitystä :p

  VastaaPoista
 5. Noo, tällä hetkellä nakki/ leikkele on toiminut parhaiten :) Tääkin vähän päivästä kiinni... :) Mut siis pakko tehdä koko ajan jotain, jos antaa seurata kentän tapahtumia, alkaa hilluminen :)Tsempit treenaamiseen!

  VastaaPoista