perjantai 11. helmikuuta 2011

Laulava lammaskoira

Miksi koirat ulvovat??

Wikipedian mukaan sudet "ulvovat usein kutsuakseen lauman muita jäseniä paikalle, ilmoittaakseen lauman sijainnin muille susilaumoille tai vahvistaakseen omaa reviiriään. Sudet ulvovat useammin silloin, kun niillä on jotain suojattavaa, esimerkiksi vasta pyydystetty saalis, ja harvemmin välttääkseen riitoja muiden susilaumojen kanssa. Toisin kuin usein kuvitellaan, sudet eivät ulvo mitenkään tavallista enemmän täysikuulla, joskin ne ulvovat usein juuri iltahämärän ja yön aikaan metsästyksen takia."

Kesyllä koiralla ei pitäisi olla jäljellä mitään näistä syistä ulvomiselle. Eikö evoluutio ole saanut karsittua tätä turhaa(??) käytöstä pois (no joo, ei näin lyhyessä ajassa). Ja kun ei näemmä ole, niin miksei? Koirat tuntuvat ulvovan ties ja mitä, ja minua ainakin kiinnostaisi tietää, mikä ja miksi laukaisee koirissa ulvomisen?!

Tai ainakin toiset koirat ulvovat... Zelda ulvoo tasan yhtä asiaa, jäätelöautoa. Sattumoisin jäätelöauton pysäkki on viedä porukoiden kotiosoite, joten tuohon talon eteen se ajelee säännöllisin väliajoin pillit päällä. Nykyisin Zeldan reagointi on lähinnä haukkumista, joskus pienenä ulvoi kerran pari.

Mutta Fiona sen sijaan. Se ulvoo kaikkea!! En ole laskenut, mutta jos pitäisi kirjaa, niin viikon aikana tulisi vähintään viidestä kymmeneen ulvomista. Välillä tulee monta ulvomispätkää päivässä. Siis mitä!? Mistä ja miksi tämä käytös kumpuaa?? Ulvottavia asioita on niin lukemattomia, etten edes muista kaikkea. Ja välillä se ulvoo ilman mitään järkevää syytä. Vakioita ulvottavia ovat kaikki lasten ääntelevät lelut tai soittimet. Niissä sentään ääni laukaisee ulvomisen, sen vielä käsittää. Suurinta osaa kuitenkaan en. Onko muilla yhtä äänekkäitä shetlantilaisia?? Päivän peilissä oli hiljattain keskustelu aiheesta, ja sieltä kyllä löytyi todella paljon muitakin ulvojia, joten kai tämä on suht tavallista..

Itse olen vaan miettinyt, miten tuohon ulvomiseen pitäisi reagoida?? Voiko ja kannattaako koiraa kieltää? Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin haukkuminen, selvästi jonkinsortin vaisto tai vietti laukaisee ulvonnan. Eikä se tee sitä yksinollessaan, joten ongelma tuo ei ole missään muodossa. Yleensä ulvonnan päätteeksi Fiona on innoissaan tulossa luokse ja häntä vispaa. Jokseenkin se on samalla vähän hämmentyneen näköinen :D

PP:tä lukiessa selvisi sellainenkin, että koira tosiaan voi ulvoa unissaan. Meille kävi näin, enkä olisi ikinä uskonut sen olevan mahdollista, jos en itse olisi ollut todistamassa. Eräänä synkkänä yönä, kun olimme kaikki käyneet yöpuulle, koin elämäni järkytyksen. Kesken unen havahduin silmänräpäyksessä hereille verta hyytävään kiljuntaan. Samalla sekunilla Zelda pomppasi omasta pedistään ylös, ja minäkin kirjaimellisesti hyppäsin istumaan suoraan unesta. Pienen hetken kuluttua tajusin, että ääni lähtee Fionasta. Yhtä nopealla tiikerin raivolla syöksähdin sängystä alas lattialla kiljuvan koiran viereen, sydän hakkasi tuhatta ja sataa ja olin aivan varma, että nyt on jotain vialla ja pahasti.

Pienessä hetkessä kuitenkin tajusin, että sehän nukkuu! Ei voi olla todellista. Varovasti juttelemalla ja silittelemällä sain koiran nopeasti hereille (jottei koko talo heräisi ulvontaan). Fiona ei yhtään tajunnut, mitä on tapahtunut, heilutti vaan häntää ja nuoli kättä. Eipä siinä taaskaan voinut muuta kuin nauraa. On tuo vaan niin hassu pieni vauva. Kaikista hölmistynein tapauksen jälkeen taisi kuitenkin olla Zelda :D

Ja loppuun vielä ääninäyte laulavasta lammaskoirasta. Kameran asettelu on taas vähän sinne päin ;)
(Älkääkä niin kiinnittäkö huomiota soittoon, mie en todellakaan ole minkään luokan pianisti. Tarviskin ehkä kokeilla, ulvooko koira kanteleelle, vaikka tuskin osaisin sitäkään enää soittaa..)

2 kommenttia:

  1. en osaa neuvoa, kun Hani ei ulvo. Mutta mun mielestä tuo video on kertakaikkiaan suloinen :D

    VastaaPoista
  2. Meillä Rommi on ulvonut kahdesti: jäätelöautolle, jonka pysäkki on juuri meidän asunnon alapuolella ja toisen kerran erittäin väsyneenä ohiajavalle ambulanssille. Suoraan sanottuna vähän huvittavaa. Joskus se päästää sellaisia ulvahduksen sekaisi varoitushaukahduksia, yleensä silloin, kun on todella väsynyt ja herää kesken uniensa oven avaamiseen. Yleensä Rommi ei nimittäin oven avaamiseen reagoi.

    En tiedä kyllä mikä tuohon auttaisi. En ehkä itse lähtisi kieltämään sitä, jos ulvonta ei ole häiritsevää. Toisaalta jos se selkeästi on ongelma, niin sitten ehkä. Mutta jos et saa selville sitä, mikä ulvonnan laukaisee, niin hankala on puuttua asiaan.

    VastaaPoista