keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Tokoturina

Enpä ole aikoihin muistanut päivitellä mitään tokojuttuja. Nyt on Fionan agitreenit vieneet niin mennessään, että meinaa tokoilut ihan jäädä unholaan täällä blogissa.

Zeldan kanssa on viime aikoina tullut yllättäen nouto ongelmaksi. Ja ihan yllättäen. Zeldalla on aivan älyttömän hyvät noudot ja se jos joku on varma kymppi kisoissa (maksimissaan haukahtaa kapulalle juostessa). Nyt viime treeneissä se on kuitenkin juossut kapulalle, iskenyt nenän maahan ja lähtenyt omille teilleen. Siis häh. Sitten tajusin. Sotkettiin tunnariin namit ja siinähän se. Joko siis lopetetaan tunnarin treenaaminen ennen avoimen luokan loppuun saattamista, tai sitten tehdään sitä pelkästään naksuttelulla ilman nameja.. We'll see.

Nyt olen tehnyt pelkkää noutokapulan palautusta. Siis jätän koiran paikalleen, pudotan kapulan sen eteen ja itse menen vielä vähän edemmäs. Hae-käskyllä täytyy vaan tuoda kapula sivulle. Hyvin toimii. Ja kotona on tehty täyttä noutoakin, priimasti menee. Nopeasti se tajusi, ettei noutokapulan luota kannata nameja haeskella..

Toinen juttu, mitä olen tässä valittanutkin ajan kuluessa, on Zeldan liikkeiden epämääräisyys. Nyt päätin yhden pahimmista vetkuttelu-liikkeistä laittaa kuntoon, eli liikkeestä seisomisen. Siinä kun tulee aina se pari kolme askelta.

Tätä lähdettiin tekemään niin, että mie peruutan, Zelda tulee käskyllä miun edessäni (tämä on sillä koiratanssiliikkeenä) ja käskystä seis. No näin se tietty menee tosi helposti. Sen sijaan Zeldalle tosi vaikeaa on jäädä paikalleen, jos mie jatkan peruuttamista. Valuu aina. Joten en jatkanut treeniä näin, vaan siirryin seuraavaksi normaaliin seuraamiseen. Mutta. Annan seis-käskyn, mutta jään itse koiran viereen seisomaan. Ihan normaali pysähtyminen siis, mutta koira jääkin seisomaan istumisen sijaan. Tässä on tietty riskinä, että lopettaisi tekemästä automaattiset istumiset aina liikkeen loppuessa. Mutta en usko Zeldan siihen sekoittavan...

Tämäkin toimii aivan mielettömän hyvin. Tästä jatkoin niin, että kävelen paikallani. Toimii. Ja seuraavaksi aloin ottaa yhden askeleen ja palkka. Kaksi askelta ja palkka. Mutta aina niin, että koira varmasti pysähtyy. Lisäksi teen tooosi hidasta kävelyä, jolloin seuraaminenkin on tiiviissä kontaktissa ja koira hyvin kuulolla. Toimii aivan älyttömän hyvin. Zelda pysähtyy kuin seinään heti seis-käskystä. Jes! Kokeilin jopa kerran ottaa normivauhtista kävelyä ja ilman katsekontaktia. Tuntui suorastaan hassulta, kun koira ihan oikeasti jäi paikalleen sillä sekunilla, kun annoin käskyn. Yleensä aina näen silmäkulmasta, kun se hiiidastaa ja katoaa lopulta näkyvistä. Jos tällä nyt saisi ainakin pari täysin turhaa pistemenetystä kiinni kisoissa.

Fionan tokoilut ovat olleet lähinnä perusasentoa ja seuraamista. Tässäkin voisi todeta, että Fiona on edennyt aika hurjasti. Ainakin kotona treenatessa ;) Nyt se osaa jo tarjota itse perusasennon aina, kun seuraaminen loppuu. Seuruutan vasta yhtä tai kahta askelta (satunnaisesti välissä pidempiä pätkiä) ja ainakin toistaiseksi seuruu on älyttömän tiivistä. Hyvin pysyy jalassa kiinni ja hyvä niin. Fiona taitaa pitää kontaktia miun käteeni tällä hetkellä. Ja itse huomasin pitäväni käden rintakehää vasten ylös nostettuna. Eli kontakti on tosi lähelle katsekontaktia kuitenkin. Voisi oikeastaan alkaa kokeilla, miten vaikuttaa koiraan, jos lasken käden alas roikkumaan tai vien selän taa piiloon, mahtaako pysyä sama paikka. Se on kuitenkin alusta asti opetettu niin, että mie kuljen selkä suorana, eikä mitenkään kädestä kiinni imuttamalla..

Loppuun vielä heppahehkutus: mie ekaa kertaa puoliverisen selässä, jei :DSekä vähän tutummassa kyydissä vuonohepalla hyppelemässä ;)Kiitos hepoille omistajineen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti