sunnuntai 6. marraskuuta 2011

TK1 TK2 BH RTK1 Gwenda Zelda

En kyllä tiedä, kuinka virallinen rally-tokon koulutustunnus on, mutta ensimmäinen sellainenkin Zeldalla nyt on :) Hassua sinänsä, kun rally-tokon säännöissä puhutaan valion arvosta, mutta voiko koira valioitua lajissa, joka ei ole Kennelliiton alainen? Vai miten nämä säännöt menevät, minen tiedä mistään mitään..

Itse kisat eivät menneet kovinkaan putkeen. Zelda oli taas kisapaikalla oma riehukas itsensä ja suorastaan räjähteli käsiin (sillain sopivan shelttimäisesti, ei mitenkään fionamaisesti). Mutta kehässä mie sitten kävinkin laiskan lahnan kanssa.. Voi itku! Ja juuri kun olen hehkuttanut, että nyt ehkä vähän osaan säädellä koiran viretilaa kisoissa. Tai sitten näemmä en.

Jouduttiin ekaa kertaa jopa uusimaan yksi kyltti. Zelda oli tosiaan niin huonosti kuulolla, että siltä meni ihan ohi, mitä pyysin, joten korjattiin suosiolla. Tästä -3p. Toinen virhe tuli, kun koira kävi saksalaisessa käännöksessä tsekkaamassa jonkun roskan maassa, siitä -1p. Tuloksena siis 96/100 pistettä.

Sattuipa hauskasti, kun kisan jälkeen kuuntelin siinä vieressä seisovia ihmisiä. Joku mies siinä selitti koiran motivaation puutteesta kisoissa. Tai siis siitä, että oikeasti kyseessä ei ole motivaation puute! Koira vaikutti täysin samanlaiselta kuin Zelda; kehän laidalla odottaa silmät kiiluen lisää hommia, mutta kehässä nuupahtaa täysin. Ja tämähän johtui miehen mukaan siitä, että kriteeriä on kasvatettu liian nopeasti. Koira ei saa tarpeeksi usein palautetta onnistumisesta, jolloin siitä tulee epävarma. Vaikka se käytännössä tekee kaiken oikein, ja osaisi ja haluaisi tehdä, tämä heijastuu juuri sen kautta, ettei koira enää uskalla ja osaa yrittää, kun yhtäkkiä vaatimukset muuttuvat täysin totutusta. Ja juuri näinhän se meillä menee!

Zelda kävi ekoissa tokokisoissaan ennen kuin olin edes koskaan tehnyt kaikkia liikkeitä läpi ketjussa ilman palkkaa. Kuinka tyhmä ihminen voi olla?? Samoin treenaan edelleen liian tiheällä palkalla.. Tarvis vaan opetella itse tekemään Zeldalle vaikeampia treenejä kuin kisatilanteet. Ja Fionan kanssa sama juttu. Nyt kaverit teille pyyntö: Älkää päästäkö minua kisaamaan Fionan kanssa liian aikaisin! Aina kun tekis mieli lähteä saman tien kisoihin, kun vähänkin jotain osataan. Melkein sen kanssa nyt jo voisi mennä mölli-aloon rally-tokoihin!? Mutta ei ei ja EI! Ensin täytyy päästä niin pitkälle, että kotona sujuu kisasuoritusta pidempi rata (oli laji sitten mikä tahansa) ja mieluummin vielä haastavammassa häiriössä (mitä tosin voi olla haasteellista luoda). Ainakin se pitäisi olla ehdoton edellytys ennen rallyssa kisaamista, että Fiona pysyy hanskassa myös vapaana. Aivan liikaa näkee näitä suorituksia, joista voi heti sanoa, että kun koiralta irrottaisi hihnan, niin kahden sekunnin kuluttua se ei enää olisi kehänauhan sisäpuolella...

Fiona puolestaan sai oman reissunsa, kun otin sen ekaa kertaa (täällä) mukaan tallille! Kyllä oli muuten hiljaista ja kilttiä tyttöä, ei ihan äkkiä meimannut Fionaksi tunnistaa :D Se tosiaan pelkää hevosia, ja sisällä tallissa kaveri vaan istuskeli oven takana valmiina painumaan ulos, kun hevosia oli käytävällä kiinni.

Kärrylenkin ajan Fiona istui sylissä suht nätisti, tosin aina kun mie maiskutin hevoselle vauhtia, alkoi Fiona huutaa. Olisipa tuo tainnut muutenkin mieluummin juosta kärryjen vierellä. Tallissa majailee myös kaksi kissanpentua ja niiden kanssa Fiona tuli vallan mainiosti juttuun. Kun koira oli jo valmiiksi noin rauhallisessa mielentilassa, ei kisupennut enää paljo painaneet. Kun tallin käytävä oli hevosista tyhjä, alkoivat kissat ja Fiona jo vähän juoksennellakin keskenään ja vallan hauskaa näytti olevan ;) (toinen kisu ei välitä koirista mitään, toinen vähän saattaa sähistä..)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti