sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Koiranäyttelyitä voi vaan ihmetellä...

Kyllä oli taas niin omituista touhua koiranäyttelyissä, että näin ei-lajin-aktiiviharrastaja ei voi kun päätä pyöritellä. En tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa kehän reunalla. Parempi vaan pällistellä haavi auki, ei tätä touhua voi kukaan ottaa vakavissaan!!

Koko päivä oli täynnä sähläystä, virheitä, omituisia tuomareita ja epämääräistä touhua. Aloitetaan veteraaneista. Sheltit kun olivat kahdella tuomarilla, astelin ensin kehään (pahasti ontuvan!!) Zeldan kanssa. Vielä kehän laidalla seistessäkin mietin, mennäänkö sisälle vai ei... Noh, tuomari ei maininnut sanallakaan ontumista! Muutoinkin täti oli oikein ylipirteä ja energinen ja jutteli kauheasti. Kaikki oli hänelle pelkkää "excellent excellent, super super, aah, beautiful". Lopulta sihteeri iski minulle käteen punaisen JA vaaleanpunaisen nauhan. Sanoin siinä vielä, että eihän me nyt molempia voida ottaa!? Mutta ei, kyllä ne molemmat tulee.. Samoin kaikki muut veteraaninartut (3kpl) saivat punaiset nauhat. Zelda sijoittui lopulta kolmanneksi. Tässä vaiheessa meinattiin jo pelkille veteraaneille väkisin tyrkyttää sertejä ja roppi-titteleitä ja ties mitä.  Vsp-veteraanille ojennettiin parhaan pennun ruusuke... Että tähän tapaan.

Loput sheltit olivatkin sitten eri tuomarilla. Ensin aloitti avoimien urosten kehä. Siinä oli paljon koiria, ainakin toistakymmentä. Näistä KAIKKI muut paitsi yksi (keltainen) saivat sinisen nauhan! Ihan sama miltä koira näyttää, mitä se tekee tai minkä kokoinen se on, sininen oli päivän väri. SA:ta ei siis tässä luokassa jaettu. Mie kävin Jedin kanssa kehässä, ja myös meille törkättiin sinistä nauhaa käteen. Seuraavana valiourokset saivatkin kaikki paitsi yksi punaisen nauhan. Lähes sama linja jatkui nartuissa, mutta siellä sentään hieman useampi sai punaista. SA:ta tuomari ei kuitenkaan missään luokassa jakanut kuin ensimmäiselle koiralle.

Muutoinkin koko kehätouhu oli aivan järkyttävää, sihteeri ei tiennyt mistään mitään, ja myös kirjuri oli tätä myöden totaalisen pihalla. Fionan luokassa kolme koiraa sai erin, ja kun luokan koiria sijoitettiin, ei kehään pyydetty laisinkaan eh:n saaneita. Valittiin siis vain kolme parasta ja seuraava luokka jatkui! Mie tästä sanoin kirjurille arvostelua hakiessani, että niin, neljättä ei valittu ollenkaan.. Kirjuri siitä, että eihän se nyt näin voi mennä!! Ja pian kesken seuraavan luokan kehäsihteeri huutelikin, että onko täällä vielä jossain nuorten luokan EH:n saaneita paikalla, valitaan vielä neljänneksi tullut. Eikä tämä suinkaan ollut ainoa kämmäily kehässä. Noh, elämä on, ja kun ei ota tätä touhua turhan vakavasti, niin elämä hymyilee :)

Mie en suinkaan voi valittaa näistä ihmeellisistä tuomareista - päin vastoin!! Tuntuu, että kaikille muille tämä päivä oli suuri pettymys ja tulokset surkeita. Mie lähdin hakemaan EVAa ja HYLättyä - jotka kaiken järjen ja sääntöjen mukaan miun koirani olisivat ansainneet! - mutta sainkin ERI:n & SA:n ja EH:n. Voisiko enää paremmin mennä!!!

Zeldan tuomari tosiaan oli yltiöpositiivinen ja elämäänsä onnellinen ihminen, joka rakasti kaikkia koiria. Eikä välittänyt ontumisesta. Fionan tuomari taas ei huomannut peitsihammasta - jes!! Itse asiassa mie vähän taktikoin tässä hommassa.. Kaikki muut asettivat koirat pöydälle seisomaan nokka tuomarintelttaa kohti. Mie taas iskin Fionan toiste päin, ihan sen takia, että pääsin itse seisomaan sen eteen peitsihampaan puolelle. Tuomari tuli toiselta sivulta ja kurkkasi vain sen puolen hampaat. Hiphei!! Kaiken lisäksi tuomari katseli Fionaa toooodella pitkään. Tuo tosiaan jakoi vain kourallisen punaista, ja sen näki jo arvostellessa, kuka tulee erin saamaan. Tuomari syynäsi ja mietti ja juoksutti uudelleen. Meitä Fionan kanssa seisotettiin todella pitkään, ja Fionan isän kasvattajakin jo totesi ajatelleensa, että antaako se Fionalle erin, kun ei ollenkaan pois päästä! Näin ei sentäs kuitenkaan käynyt ;) Fiona kyllä esiintyi SUPER hienosti! Vitsit tuo koira on niin pätevä! Zelda tietty esiintyy aina todella kauniisti, mutta nykyään myös Fiona hanskaa homman. Käytiin pari päivää sitten mätsäreissä harjoittelemassa, ja meinasin jo siellä haljeta ylpeydestä miun täydellisesti esiintyvästä (hullusta) koirastani, hih! Eipä olisi arvannut, ken sen vuosi sitten mätsäreissä näki.. Silloin olisin voinut vajota maan alle häpeästä - eli ollaan me jossain onnistuttu :D

Ja vielä arvostelut:

ZELDA: Harjavalta 5.5.2012, tuomari: Valentina Ivanicheva, Venäjä
VET-ERI VEK-3 SA

"Excellent type, size. Very good head and expression. Balanced angulation. Enough wide behind. Excellent neck. Withes high. Very good tail set. Super temperament and show"

Arvostelussa tosiaan lukee withes high. Tällaista sanaa ei ole olemassakaan... Vaikka kuinka selasin sanakirjaa, en keksinyt, mikä sana withes voisi olla myöskään väärin kirjoitettuna?? Ja mikä koiralla voi olla korkeaa? Pitkään pohdittuani tulin siihen tulokseen, pitäisikö tämän olla fitness high!? Kunto voisi olla korkea. Vaikka koira ontuikin, joopa joo.. Ja on kyllä tosi väärin kirjoitettu tuo sana.

FIONA: Harjavalta 5.5.2012, tuomari: Sanja Vretenicic, Montenegro
NUO-EH

"Smaller female. 23 months old. Lighter bones. Correct neck. Correct topline. She need to have better front. She needs also better angulations in hindlegs. Needs better movement."

Olipa Fionan arvostelussakin sentään kaksi hyvää asiaa! :D Mitä luin tämän tuomarin muita arvosteluita, ei niissä juurikaan kehuja jaeltu.. Paitsi sitten näille satunnaisille erin saaneille. Tyytyväinen täytyy olla! Ja onneksi tämä tuomari ei arvostellut Zeldaa, jos Fionan kulmauksissa ja liikkeissä on valittamista, niin mitä Zeldasta olisikaan sanottu.. Oi apua :D

Kaiken kaikkiaan siis hämmentävä, kylmä, sateinen ja omituinen päivä, mutta mie olen super super tyytyväinen, jippii!!!

2 kommenttia:

  1. Melkoista näyttelymeininkiä.

    Voisko tuo "withes" olla withers eli säkä? :)

    VastaaPoista
  2. No voisi totta vie! Miun sanakirjassani ei tuollaista sanaa olekaan. Mutta varmasti sitä tarkoittaa, kiitos Era!

    VastaaPoista