torstai 9. kesäkuuta 2011

Ei voi olla todellista...

Nyt olis vähintään itkupotkuraivareiden paikka. Zelda ontui taas!!! Miten se voi ontua?? En kykene käsittämään! Zelda on nyt oikeasti tosi hyvässä kunnossa siihen nähden, mitä se on aikoinaan ollut. Sitä on hoidettu paljon ja mie hieron ja venyttelen sen melkein joka päivä. Ja silti se ontui. Toista etujalkaa, aivan kuten aina ennenkin.

Oltiin lähdössä uimaan koirien kanssa. Kerettiin ehkä pari sataa metriä kotipihasta kulkea, kun mie oikein huomasin sivusilmällä, kuinka Zeldalla petti tassu alta. Sen jälkeen se alkoi konkata. Epäilin jo, että astui lasin päälle tai jotain vastaavaa, kun alkoi tosiaan niin seinään leikaten ja noin lyhyen matkan jälkeen. Mutta ei vaan tassusta mitään löytynyt.

Käännyttiin tietty takaisin viemään Zelda kotio. Ontuminen oli jo niin paha, ettei koiruus olisi halunnut edes kävellä. Ihan hitaasti kun laahustettiin, päästiin kävelyvauhtia kotiin saakka. Sinne Zelda jäi raukkana yksin, kun muut lähdettiin rannalle..

Tämän jälkeen ei taas ole ontunut, ei enää eilen eikä tänäänkään lenkillä. Tehtiin tosin melko lyhyt hihnalenkki ja yritin löytää pehmeitä alustoja, mutta väkisin täällä joutuu asvaltilla hyvän matkaa joka lenkillä kulkemaan. Ärsyttävää. Täytynee nyt Zeldaakin viedä ahkerammin uimaan. Fiona kyllä pulikoi taas oikein kunnolla, mutta ehkä ensi kerralla jätän pikkupiskin kotio, niin saa oikein antaumuksella keskittyä Zeldan uittamiseen. En nyt oikein muutenkaan uskalla tuota koiraa liikuttaa.

Voisinkin kirjoitella tähän muistiin Zeldan hoitokertomuksen vaiheita, kun en ole noita aina jaksanut blogiin päivitellä. Meitin eka fyssarikäyntimme oli 31.3.2011:

ANAMNEESI: Omistaja kertoo, että Zelda on noin neljän vuoden ajan ajoittain ontunut vaihdellen etujalkoja. Rtg ei muutoksia. (lanneselkä, lonkat, kyynärnivelet). Viimeisen kuukauden ajan ontumisjaksoja ollut 5-6, niiden välissä ollut ontumaton. Liikunta metsälenkkeilyä, saattaa lenkin aikana alkaa ontumaan.

STATUS: Klinikalla liikkeessä tarkasteltuna ei ontumista. Etujalkojen liike op:t sisäkierrossa ja kp:t abductiossa, vasen voimakkaammin. Lihaskireys m. Biceps Brachii oik., molemmin puolin rintalihakset, vasemman etujalan eteen vienti liikerajoitus, lihaskireys mm. Triceps, m. Trapezius. Seistessä siirtää vasemman takajalan hieman eteen ja painoa oikealle takajalalle, pyrkii pitämään vasemman polven suorana. Vetolaatikkotestissä vasen polvi väljempi kuin oikea, seistessä lihastrofia vasemmalla m. Quadriceps, m. Biceps femoris.

Fysioterapia: Ft tutkimus, etuosan lihashuolto. Polven osalta suositan ortopedin tutkimusta, jonka jälkeen tehdään jatkosuunnitelma.

Tämän jälkeen suunnattiin ortopedille, jolle saatiin aika vasta 12.5.2011:

Zelda tulee tutkimuksiin, koska todettu vtj:ssa löysyyttä, ja etupäässä ollut selkeitä lihasjumeja. Klinikalla koira liikkuu reippaasti; ei todeta selkeää ontumaa. Takajalkojen liikkeissä huomattavissa, että kinner suorahko, ja tod näk siitä johtuen askeltaa melko matalalla, selkälinja normaali. Palpaatiossa eli tunnustelussa ei arista selän aluetta, polvissa ei selkeää löysyyttä hereillä /rauhoituksessa tällä hetkellä, ja lumpiot normaalit. Selkä ja eturaajat kuvattu 2009, nyt päädyttiin kuvaamaan vielä polvet ja kintereet. Mielestäni ei viitteitä luustolliseen muutokseen kuvissa esim. ei nivelrikkoa. Näkisin, että nyt ikää myöten kintereiden suoruus rasittaa herkästi ylöspäin polvien, mahdollisesti myös takaselän aluetta. Jumppa / hieronta siis oleellisen tärkeää; eli fysioterapiaan lupa myös takapään osalta!! Katsoin nyt vielä lannerangan alueen, eikä sielläkään ole viime kuvaukseen nähden tullut muutoksia, esim. ahtautta. Siis voidaan liikuttaa normaalisti, mutta lihashuoltoa säännöllisesti vaatii..

Tämän helpottavan lausunnon jälkeen palasimme jälleen fyssarin käsittelyyn:

ANAMNEESI:Toisen kerran fysioterpiaan, edellisen kerran
jälkeen ovat käyneet eläinlääkärin tarkastuksessa, jossa rtg polvet, kintereet ja lanneselkä, ei muutoksia. Edellisen fysioterapian jälkeen ei ole ontunut.

STATUS:Liikkeessä suoralla ja kaarevalla uralla symmetrinen. Takajalkojen
liikerata suora, kintereen ja polven flexioliikkeet (koukistus) pienet. Lonkkien extensiot (ojennus) hyvät, lievä lihaskireys vas. m. Quadriceps. Molemmin puolin aristaa etujalkojen vientiä eteen ojennukseen, lihaskireyttä mm. Tricpsit ja mm Latessimus dorsit.

Fysioterapia:Ft tutkimus, manuaalinen- ja laserterapia keskittyen etuosaan, omistajalle ohjeeksi tehostaa venyttelyjä. Venyttelyt päivittäin, toistoliikkeinä 10 toistoa, venytystä joka liikkeellä hieman lisäten. Venytysten välissä annetaan lihasten rentoutua.


Tämän käynnin jälkeen pidettiin parin viikon tauko, jonka aikana hieroin ja venyttelin Zeldan päivittäin. Ilmeisesti se auttoi, sillä nyt viimeiseltä fyssarikäynniltä todettiin näin:

ANAMNEESI: Zelda on omistajan kertoman mukaan liikkunut hyvin. Kotiharjoitteita ovat tehneet säännöllisesti.

STATUS: Liikkeessä suoralla uralla oikea olkapää hieman sisäkierteinen, vasemman takajalan liike aavistuksen hitaampi kuin oikean työntövaihe hidastunut. Tutkittaessa edelleen jäykkä etujalkojen eteen vientiä testatessa, mutta omistaja kertoo, että kotona Zelda on rennompi. Ei merkittäviä eroja vas./oik. etujalkojen ja lapojen liikkuvuudessa. Vasemman lonkan ääriextensio eli ojennus lievä liikerjoitus, joka paranee gluteuslihasten rentoutuessa. Vasemman takareiden m. semimembranousuksen ja m. semitendinousuksen kiinnityskohdan alueella tärinää, mahdollisesti neuraalikudosperäistä.

Fysioterapia:F ysioterapiatutkimus. Etulapojen ja vas. gluteusalueen, taka- ja etureiden manuaalinen- ja laserterapia, rintalihasvenyttelyt.

HUOM: Zelda on oikein hyvässä kunnossa! Oikein hyvää kesää!


Ja voi hyvää päivää, nyt se taas ontui.. Täytyy seurailla tosi tarkasti jatkossa, ja jos vielä kerrankin ontuu lenkillä, niin fyssarille mars. En vaan voi käsittää, miksi se nyt ontui. En voi en voi... =(

2 kommenttia:

 1. Voi kurjuus... oletteko tehneet tai harrastaneet jotain erilaista liikuntaa josta voisi johtua? Tuntemattomia ovat aika usein koirien kivut. Pikaista toipumista Zeldalle!
  - Tanja (www.goldendaisy.webs.com)

  VastaaPoista
 2. Sitä yritin kamalasti miettiä, mutta kun ei edes olla. Nyt on vielä ollut niin kuuma, että oikeastaan liikunta on ollut vähäisempää kuin normaalisti. Uimassa on muutama kerta käyty kyllä, mutta en ole Zeldaa juurikaan uittanut, se on lähinnä hengaillut rannalla.

  Zeldalla alkoi tosin juuri juoksut, ja tuli Piiran luennosta mieleen tuo hormonitoiminnan muutos juoksujen aikana. Mutta voisiko sekään nyt ontumista aiheuttaa??

  Tutkimattomia tosiaan, onneksi on nyt taas ok.. Eipä nuo ontumiset koskaan kestä kun vajaa puoli tuntia kerrallaan.

  VastaaPoista