lauantai 1. tammikuuta 2011

Miten opettaa kontaktit??

Olen alusta saakka ajatellut, että seuraavalle koiralle opetan 2on2off-kontaktit. En vaan ihan käytännössä tiedä, miten tämä toimii...? :D

Zelda ei ole eläessään tehnyt yhtä ainutta kontaktivirhettä (ups, onpas ainakin kerran treeneissä), mutta toisaalta sen kanssa tehtiin supervarmat ja "hitaat" kontaktit. Vapautin siis aina vasta katsekontaktista, jonka koira toki otti sillä sekunilla, kun juoksi alas kontaktille. Yleensä tuli kontaktipinnalle saakka, mutta joskus jäi seisomaan juuri rajan yläpuolelle. Ja vaikka tulisikin alas saakka, jos aletaan sadasosia laskea, parempi tapa olisi vapauttaa ilman katsekontaktia. Jolloin plussana itsekin voi olla kaukana kontaktilta.. Mutta mites paikka satavarmaksi?

Fionan kanssa on nyt treenitty takatassujen alustalle nostoa. Mikä alkaakin sujua. Mietin vaan, että miten tämä käytännössä liitetään puomin kontaktiin?? Okei, koira oppii käskystä kiipeämään alustalle etutassut maassa, mutta entäs sitten. Koska alan ottaa mukaan kestoa asennolle ja vapautuksen vasta käskysanalla? Nyt kun vapautuksena toimii naksu.

Täytyisikö tähän ottaa mukaan namikippo, joka sijoitetaan koiran nenän eteen? Nyt koira tekee hommia ennen palkkaa, tällöin koira alkaisi tehdä vasta namin voimasta, joten jotenkin en suosi namien näkyville laittamista. Tällöin täytyisi kyllä ensin olla vapautuskäsky? Entä pystynkö käyttämään samaa käskysanaa kontaktilla, jolla koira nostaa takajalkansa alustalle? Kun puomilla kuitenkin laskeudutaan ko. asentoon, on se tavallaan eri liike.. Ja eikös jotkut käytä kosketusalustaakin tätä treenatessa?? Mie olen nyt pihalla kun lumiukko :D

Tosin tällä hetkellä treenataan liikettä eteenpäin siten, että koira oppisi nostamaan takajalkansa lopulta pystysuoraa pintaa (esim. seinää) vasten ja seisomaan täten etutassuillaan. Tähän on tietty vielä pitkä matka. Jos nyt ensin treenaan koko liikettä vasta tämä päämäärä mielessä, ja alan miettiä puomin kontaktin soveltamista vasta sitten, kun se tulee ajankohtaiseksi. Tuskin treeni hukkaan menee, vaikkei sellaisenaan sovellukaan puomille siirtoon? Koiratanssissa ainakin on käyttöä ;)

Onko kukaan muuten kehitellyt mitään omia puomin alastuloja sisätreeniä varten? En ole kokonaista puomia mistään hommaamassa, joten vastaava lauta kävisi, kun sen saa vaan nostettua sohvaa vasten. Olisiko ehdotuksia, mistä löytää tarpeeksi vahvaa, leveää ja pitkää materiaalia??

Ja etenkin ehdotuksia siihen, miten joskus soveltaa tämänhetkistä treeniä puomin alastuloon... Tässä siis mennään (pahoittelen surkeaa kohdistusta, kyllä siinä melkein koirakin näkyy):



Käskysana ei ole vielä mukana, mutta olen alkanut sitä liittää, nyt kun liike sujuu niin varmasti. Kaipaisin ehdotuksia myös siihen, minkä otan seuraavaksi alustaksi?? On siirrytty jo ohuesta kirjasta paksumpaan, josta Trivial Pursuittiin, joka nyt tuettuna kirjalla kaltevaksi... Liike on siis kokonaan sheippaamalla opetettu, ja samaan malliin aion jatkaa, alustan vaan vaihtuessa.

Täytynee alkaa haeskella netistä järkeviä selostuksia kontaktin opetuksesta, tai tietty vielä parempi olisi käytännön kurssi, sellaisenkin bongasin jossain olleen viime vuonna :)

14 kommenttia:

  1. Moikka! (ihana Fiona ;)) Vaikuttaa ja näyttää lupaavalle alulle tämäkin opetustapa. Tuosta katseenkiinnittämisestä eteen... Jos haluat koiralle itsenäiset kontaktit, opeta se tuijottamaan eteen päin. Ei missään nimessä sinua. Näin saat varmemmin lopputuloksen, jossa sinun sijoittumisella ei ole väliä vaan koira painaa aina samaan kohtaan katse suoraan eteen päin :)

    Mä olen huono antamaan kunnollisia opetus vinkkejä kun Ellin kanssa on paineltu vaan ja Ada vielä harjoitus kappale :D Adalta puuttuu juuri tämä itsenäisyys, eli en voi kovin helposti vielä jäädä koiran taakse varsinkaan puomilla. Raikun kanssa aloitetaan nyt taas puhtaalta pöydältä ja toivon siitä itsenäistä jo heti alkuunsa. Mä olen aloittanut naksuttelun kosketusalustalle. Etutassut kosketus alustalle, palkka edessä ja eteen tuijottamisesta vapautus. Siirrän sitten aikanaan esteeseen. Sellanen "olohuone" kontakti olisi täälläkin toiveissa..

    Tsempit treeneihin!

    VastaaPoista
  2. Haudi! Sitä juuri mietin tuon namikipon kanssa, että sillä saisi katseen eteen. Ja mieluusti haluaisinkin sen niin, että ei katso minua vaan eteenpäin. Tämäkin on vähän kaksipiippuinen juttu, koska ottaa namikippo ja joku vapautuskäsky mukaan.. Ehkä vasta sitten, kun siirrtytään puomille.

    Niin sinä meinaat tehdä Raikun kanssa kosketusalustalla? Fiona osaa senkin kyllä, mutta jotenkin en halua opettaa kontaktia alustan kera. Zeldan kanssa joskus testailtiin, ja meni aina siihen, että koira syöksyi täysillä alas, löi jarrut pohjaan puomin ihan alareunassa, ja "lensi" alas puomilta. Siis peräpää kiepsahti alas, kun etutassut menivät alustalle. Eli periaatteessa teki ihan oikein, etutassut kosketusalustalla ja... takatassut maassa, hmm :D Enkä jaksanut alkaa korjailla, kun koira kerta puomin osaa ja katsekontakteilla toimi niin hyvin.

    Kirjoittelepa muuten kanssa Raikun treeneistä joskus juttuja, etenkin tuo agility-puoli kiinnostaa. Tuntuu vähän, että Fionasta tulee meitsin kokeilukappale vähän kaikessa... kääk. (kun Zeldan kanssa jäi niin pahasti kesken)

    VastaaPoista
  3. Heips! Mulla on juurikin tuo namikippo/lelu käytössä, jolle vapautus. Tavoitteena tosiaan itsenäiset kontaktit. Aloitin sheippaamalla ihan samalla tavalla kuin sinä ja pikkuhiljaa enemmän kestoa ja omaa etäisyyttä. Käskysanan otin käyttöön vasta kun oli minipuomi/puomin alstulo käytössä. Vapautuskäsky sama kuin esim. ruokakupille normi ruokailutilanteessa eli sen periaatteessa osasi jo. Lelu myös toimii kipon tilalla, toivottavasti myös agiesteet jatkossa ;)

    Meillä on olkkarissa terassimatolla tms päällystetty vesivaneripätkä (rautakaupasta molemmat) joka ajaa puomin alastulon virkaa. Meidän blogissa taitaa olla yksi video josta näkee käytännössä.

    Meidän spanielille on opetettu kontaktit kosketusalustan kanssa ja niistä poispääseminen oli vaikeaa ja aina vaan kontaktin suoritus on epävarma. Siksi päästin nyt yrittää toisin, lopputulos tosin on tässäkin versiossa vielä erittäin epäselvä :D

    Treeni-iloa!!!

    VastaaPoista
  4. Sanna, lueskelinkin teitin blogianne ja katsoin videoita. Työhän ootte jo ihan ammattilaisia agissa! (me ei oikeesti osata vielä mitään) Tosi upeasti Stella tekee eri ohjauskuvioita ja puomia :)

    Näköjään annat sisätreenissä ensin käskysanan kiipee ja sitten kontaktilta vapautuskäskyn? Milloin siirryit joltain alustalta (esim. kirjalta) puomin alastulolle? Ja teitkö ensin niin, että sheippailit koiran oikeaan asentoon puomin alastulolle, vai aloitko suoraan nostaa sen ylös sohvalle ja päästää sieltä laskeutumaan?

    Näyttää toimivalta tuo teidän puominne, täytyykin laittaa muistiin vesivaneri, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  5. Liimapuulevyjäkin löytyy monen kokoista jo valmiina. Siihen jos niittipyssyllä jonkun maton päälle kiinnittäisi niin saisi varmasti hyvän kontaktin harjoitteluun.

    Minä en jaksa oikeaoppista naksuttelua joten seuraavakin koira ohjataan kontaktille oikeaan asentoon ja palkataan siitä. Vapautus käskyllä. Naksu tulee käyttöön siinä vaiheessa kun koira osaa suhtkoht itsenäisesti edetä alastulon oikealle kohdalle josta naksautan. Suunnilleen näin oon toiminut Netan kanssa eikä suuria muutoksia tarvitse seuraavankaan kohdalla tehdä. Netta oli pitkään hihnassa kun tehtiin kokonaistakin puomia. Nopeaa avustajaa siinä vaan tarvittiin.

    Itsenäisyyttä työstetään selvästi enemmän ja aikaisemmin ja luultavasti otetaan etupalkka käyttöön. Netan kanssa ainoa ongelma on ollut että opetin sen alkuun pysähtymään aivan kontaktin päähän enkä etutassut maahan. Kovin on vaikeaa aikuiselle oppineelle koiralle saada uutta tapaa opetettua kun se tassut laudalla on niin tuttu ja turvallinen Netalle.

    VastaaPoista
  6. Haudi! Ah, lempiaiheeni, kontaktit! ;D Kuhan tuut Jyväskylään, ni voiaan pohtia enempikin kontaktien opetusta.

    Jos meinaat sitä Silvia Trkmanin "laatikkotyyliä", niin ainakin Naurava koira/Lotta Vuorela antaa siihen opetusta. Paljon en siihen ole perehtynyt, kun meinaan Qurullekkin kosketusalustalla opettaa, kuten Vertille tehty, mutta se vapaustussana pitäisi olla jo heti alusta alkaen mukana, myös boxilla opetettaessa. Miulla ainakin naksu on merkki siitä oikeasta paikasta (eli nyt kosketusalustalle pysähtyminen-siihen seisomaan jääminen, vaikka itse olisin kuin kaukana alustasta tai miten päin vaan) ja annan palkan siihen eli vahvistan sitä mitä sillä alustalla tehdään ja annan vapautussanan eli koskaan alustalta ei ominpäin pitäisi saada lähteä.. Sitten etenen siihen, että naksu kosketuksesta--> vapautussana ja palkka edessä --> jolloin se katse eteenpäin, mistä Annakin mainitsi.

    Olen opettanut tuota samaa "peppu"-temppuna ;) eli pakittavat (Elmo ja Vertti) tuohon asentoon, naksautan ja annan namin siihen. Olen käyttänyt sohvatyynyä eli sitä missä oikeesti istutaan, sen saa sopivasti kallelleen sohvaa vasten. Meillä on tätä tehty lähinnä takapään hallinnan vuoksi. :)

    Ja mitä tuosta kosketusalustalla treenaamisesta Zeldan kanssa mainitsit, se "pepun ylilento" tapahtuu melkeinpä kaikilla koirilla alkuunsa, jotka tulevat oikeasti sen puomin täysiä/vauhdilla loppuun (eivätkä siis himmaile ja tietävät oikean paikan), mutta eivät vielä siis osaa kroppaansa hallita. Vertillä se ainakin hävisi nopeasti. Tämän vuoksi olen odotellutkin, että Q kasvaa ja koordinaatio on tarpeeksi riittävä tuollaiseen hommaan.

    VastaaPoista
  7. Tuo vesivaneri on oikeestaan vaan sen takia, että sitten joskus kun lumet sulaa niin kestää paremmin käyttöä ulkonakin.

    Periaatteessa olen opettanut liikkeen takaperin. Ensin luvasta lähteminen kupille. Sitten sheippaamalla oikea asento. Neliönmuotoisella sohvatyynyllä taisin aloittaa. Suht heti kun alkoi tarjoomaan oikeeta asentoa niin lähtökäsky mukaan, avustaja nappaamassa palkan pois jos varasti. Heti vaihtelin omaa paikkaa, molemmilla sivuilla ja edessä, sitten kestoa, omaa liikettä eteenpäin ja nyt myös kestää taaksejäämisen. Viimeiseksi otin koiran liikkeen on-offille ja silloin vasta käskysana kiipee. Jotenkuten näin. Oikeella puomilla ollaan muutaman kerran otettu alastuloa ja tajuaa kyllä että tää on sama homma mitä on kotonakin reenailtu :)

    VastaaPoista
  8. Kiitoksia kaikista vastauksista! :D

    Laura, tuo taitaa tosiaan olla yleisin (tai perinteisin?) tapa opettaa kontaktit. Että viedään namilla/hihnalla oikeaan paikkaan ja palkataan siitä. Varmaan toimiikin, ja etenkin jos alusta saakka alkaa viemään koiran etutassut maahan, niin eiköhän se jossain vaiheessa sen asennon hiffaa. En vaan haluaisi käyttää pakotteita treenissä, eikä toijalassa ollessa yleensä ole avustajaakaan käytössä.. Lisäksi tässä tulee usein mukaan hiipiminen alastulossa. Unohdetaan kyllä hihnalla ja namilla viennit.

    Maria, kosketusalustalla opetus on myös jo poissuljettu juttu :D Keskustellaan vaan mieluusti lisää kontakteista jatkossa, mitään yhtä oikeaa tapaa kun ei ole (kun nyt keksisi edes yhden suht toimivan tavan..) Eikös laatikkotyyli ole juoksukontaktien opetukseen?? Siis jos sitä tarkoitat, että koiralle rajataan neliöllä laatikko, johon se opetetaan ensin menemään ja sitten poistumaan, eli yhdistettynä hyppäämään kaikki tassut laatikon sisään ja pois? Näin olen ainakin käsittänyt laatikko/boxilla opetuksen. En ajatellut sitä alkaa tehdä, vaikka juoksukontakti voisikin olla aika huippu käytännössä!

    Nyt otettiin pyllyn pakitusta sohvatyynyä vasten, ja hyvin hiffasi senkin. Täytyy alkaa vähitellen tyynyä nostella ylemmäs..

    VastaaPoista
  9. Juu, laatikko/boxityyli/on myös juoksukontakteihin ja Joassa yhdelle sheltille sillä on opetettu A, mutta se ei puolestaan toimi puomilla ko. koiralla. Tätä en siis tarkoittanut, mutta voin siitäkin jotakin sit kertoa, mitä sivusta olen seurannut.

    Silvia Trkmaninilla on myös pysäytyskontaktityyli 2on2off eli "laatikkotyyli" mihin voisit sieltä nauravasta koirasta saada vinkkejä. Itse en siis siihen ole perehtynyt.

    Tosiaan toimivia ja vähemmän toimivia tyylejä on monia. Pääasia, että itse tietää mitä tekee ja miten tekee ennen kuin tekee mitään. Siksipä nää pohdinnat on loistavia! :) Ensimmäiset onoffit opetin namikulholla ja Morriksella (ja Elmolla kunnes annettiin juosta läpi vauhdin saamiseksi) oli vallan hyvät, itsenäiset ja varmat, mutta samaan olen päässyt myös koskesalustalla (ehkäpä vielä parempaan ja koskaanhan ne ei ole "lopullisesti valmiit") ja varmaan voisin päästä jollakin muullakin tyylillä tai vaikka vielä parempaan, mutta kun on laiska, eikä jaksa päätään vaivata uuden opettelulla tässä asiassa ja ainakaan Qurun kanssa. Ja aina jokainen koira on yksilö, voipi olla, että vielä saan Qurun kanssa soveltaa aiempia oppeja. ;)

    VastaaPoista
  10. On monta eri tapaa opettaa kontaktit ja jokainen tietysti valitsee itselleen parhaan tavan, kunhan on selkeät suunnitelmat miten ja miksi edetään ja mikä on päämäärä.

    Minulle on helpompi kouluttaa ohjaamalla (ja pakotteilla) kuin oikealla naksuttelulla, vaikka siihenkin olen teoriassa perehtynyt ja joitakin temppuja opettanut.

    Minulle vain on epäselvää että kuinka puomissa pelkän naksun avulla edettäisiin? Nythän Fiona laittaa ensin etutassut laatikolle ja kääntyy vaikka puomissa (kontakteilla) kuljetaan koko ajan nenä eteenpäin. Kuinka koira saadaa itsenäisesti ymmärtämään että tämä peruuta takajalat laatikolle on sama juttu kuin kävele tämä lauta alas ja jätä takajalat kontaktille?

    Juoksukontakteja en ala opettaa, koska en pystyisi siinä sekunnin sadasosassa päättämään täyttikö tämä suoritus kriteerin ja saako siitä palkan... OnOff kontakteihissa kriteeri pysyy selvänä eikä siinä ole variaationmahdollisuutta (niin paljoa).

    VastaaPoista
  11. Laura, no tuota ihan samaa tässä yritän pohtia! Eli miten varioida tämänhetkinen siirtyminen puomille.. Tosin, nyt kun edetään treenissä, ja pinta nousee pystymmäksi, ei koira enää kauaa pysty laittamaan ensin etutassuja ja sitten takatassuja, vaan sen on pakko peruuttaa suoraan takajalat pinnalle. (oikeastaan alkoi sitä jo tehdä, kun siirryttiin sohvatyynylle)

    Ajattelin siten, että kun siirrytään puomin alastuloon, naksauttelen ensin niin, että ollaan maassa ja koira saa itse pakittaa jalat (vaikka sitten etutassujen kautta) kontaktille, ilman mitään minulta tulevia vihjeitä. Tähän liitän käskysanan ja tehdään niin kauan maasta käsin, että osaa käskysanalla siirtyä supervarmasti kontaktille 2on2offiin.

    Tämän jälkeen alan joko ohjata namilla tai nostaa koiran puomille, ei kovin ylös vaan lähelle alastuloa, ja annan tässä käskysanan, joka siis tarkoittaa oikeaa asentoa etutassut maassa. Jolloin koiran pitäisi tajuta siihen siirtyä.

    Tästä sitten jatketaan, aina vaan ylempää vapautus ja käskysanan kera. Sitä en vaan tiedä, missä kohtaa liittäisi mukaan myös vapautuskäskyn erikseen, tai puomikäskyn, tai namikipon.. Kun nyt tärkein olisi saada se oikea asento satavarmaksi. (tai kannattaisiko jopa tuohon 2on2off-asentoon ottaa käskysanaksi puomin käskysana, jota tavallaan aina veisi "kauemmaksi" päästämällä koiran aina vaan pidemmältä puomilta juoksemaan kontaktille. Eli lopulta kun käskytän koiralle puomin alussa kiipee, se tietää jo, että käsky tarkoittaa seistä etutassut maassa puomin toisessa päässä..)

    Noissa box-juoksukontakteissahan koiran on tarkoitus astua jokaisella neljällä jalalla boksin sisään, eli siinä kyllä periaatteessa pitäisi keretä nähdä, tekikö oikein vai ei. Ja jos oikeasti saa sen opetettua, niin uskon olevan tosi toimiva ja nopea suoritus. Mutta toisaalta uskon myös helposti tulevan niitä vahinkovirheitä, kun koira kuumiaa liikaa ja menee överiksi koko tekeminen. Sitten kun tosiaan kerran pari palkkaa virheellisestä, niin hupsis, johan lentelee yli..

    VastaaPoista
  12. Itse varmaan lähtisin jo nyt kriteerin nostoon sillä että vaatisin koiralta pidemmän ajan onoffissa ennen kuin naksu tulee. Ainakin videossa pääsee heti pois. Siitä olisi sitten helppo jättää naksu pois ja vapauttaa pelkällä suullisella käskyllä... sillä eihän naksua enää siinä vaiheessa tarvita kun koira osaa jutun.

    VastaaPoista
  13. "Tämän jälkeen alan joko ohjata namilla tai nostaa koiran puomille, ei kovin ylös vaan lähelle alastuloa, ja annan tässä käskysanan, joka siis tarkoittaa oikeaa asentoa etutassut maassa. Jolloin koiran pitäisi tajuta siihen siirtyä."

    Mitäs, jos ei tajua, kun opetettu juttu on peruuttamalla asentoon ja nyt sitten pitäisikin mennä etuperin?

    Kannattaisiko opettaa tuo laatikkojuttu niin, että se osaa laittaa sieltä laatikon päältä ne etujalat maahan, jolloin se olisi tuota kuvaamaasi jatkoa varten parempi? Eli ei takajalkojen nostoa, vaan "temppu" olisikin nostaa ne etujalat alemmalle tasolle?

    VastaaPoista
  14. :) hih, mikä keskustelu. Hyvä! :) Minä itse en olisi huolissaan vaikka tulisikin kosketuslustan kanssa sitä pepun yli heijaamista. Se menee ohi korjaamalla, ja toiseksi, kuten Maria mainitsi niin tarkoittaa, et koira on mennyt sata lasissa oikeelle paikalle, mut ei ole vaan hallinnut kroppaansa. Täysillä -> täydellistä :)

    Minua vähän mietityttää tuo "takaperin" opettaminen. Vaarana jopa, et koira juoksee kokonaan puomilta ja peruuttaa takaisin kontaktille --> hylkäys. Tässä olen pakotteiden kannalla, kun siirrytään kokonaiseen alastuloon. Apuohjaajaa kehiin vaan ja koiralle kova hinku etupalkalle. Naksautus oikeesta asennosta ja vapautus. Pikkuhiljaa apuohjaaja voi antaa sitten löysempää remmiä ja siirtyä pois...

    Tähän löytyy kyllä tekniikoita yhtä paljon kuin tekijöitäkin :) Pitkää pinnaa vaatii kaikki. Tää on ainakin meikäläisen heikkous :D

    VastaaPoista